Varför byggs det så många gallerior?

  • av

I min del av Norrköping byggdes nyligen förortscentrumet om till en ”galleria”. Låga hus blev en stor glaskub med parkeringshus på de övre våningarna och affärer i två plan på de undre. Men Hageby centrum var inte riktigt som andra nya köpcentrum i staden.

När byggbolagen kallade sina nya bostadsprojekt i området för ”Söderort” och ”Vasastan”, behöll köpcentrumets ägare det av den rasistiska allmänheten negativt laddade Hageby. Det var ett förvånande men glädjande försök att ta tillbaka det öppet föraktade förortsnamnet. Hageby var minsann inget att skämmas för, signalerade det. Sloganen var ”Världens centrum” – ytterligare ett tydligt ställningstagande för det positiva med mångkulturen i området.

En ny spårvägslinje fick hållplats precis vid portarna och en cykelväg drogs hela vägen till porten på den bilfria framsidan. På insidan härskade visserligen komiskt buttra privatpoliser, men andra saker följde inte mallen för hur köpcentrum brukar designas. I några outhyrda butikslokaler skapades fria vilorum med bekväma fåtöljer. I andra upprättades kontorsplatser med avgiftsfritt trådlöst internet. Icke Kommersiella hörn att fly till, privata kvasi allmänningar. Påfallande annorlunda jämfört med konkurrenten Ingelsta Shopping, där konsumtion på kaféer och restauranger är det enda alternativet för trötta ben.

Brist på hyresgäster tycktes bara vara en del av förklaringen. Den andra pusselbiten verkade utgöras av den skruvade form av Starbucks-spotifiering som A. Sol uppmärksammat på sin blogg:

”Det vi betalar med är att företagen sakta tar över de allmänna ytorna, samt tar över oss inifrån: Tar över vilka platser vi i vårt medvetande plockar fram då vi ska stämma träff med våra vänner, eller bara ägna oss åt en stunds kontemplation. Dessutom kan de eventuellt maskera vad de egentligen håller på med… Nämligen tjänar pengar på dig, hur mycket de än erbjuder dig gratis.”

Även biblioteket tvärs över gatan ska nu flytta in i köpcentrumet. Allmänningar och stadsliv sugs in på privat område, i Hageby kommer inte finnas särskilt mycket annat än centrumet.

Skillnaden på privat och offentlig plats är dock fortfarande fundamental. Ordningsvakterna på Hageby centrum var naturligtvis inte sena att kasta ut normbrytande personer från de skenbara allmänningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *