Öppen design med IKEA Hackers

IKEA Hackers är en riktigt inspirerande blogg som publicerar ”hackade” IKEA-möbler – människor som tagit billiga, massproducerade möbler och personaliserat dem på mer eller mindre genialiska sätt. Resultaten publiceras på hemsidan, tillsammans med instruktioner för den som vill göra det själv.

Det inspirerande är hur sidan sprider en sorts open-source-design som gör det möjligt för vem som helst som är lite händig att köpa några av de billigaste möblerna på marknaden och förvandla dem till något personligt som ser ut som om de kostade det tiodubbla – med den skillnaden att här ”jobbar” alla designers gratis, för den positiva uppmärksamhet de får via siten.

Visst kan det kännas lite surt att vara låst till att köpa grundmaterialet på IKEA, men det går självklart att ta med sig inspirationen även till de tråkiga möbler man har hemma istället för att köpa nya. Fick man drömma lite så skulle det finnas centrala möbel-hacklabs i varje stad dit man kunde ta med sina möbler och bygga om dem tillsammans med andra. En ny design-folkrörelse, kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *